De Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Georgisch Orthodoxe Kerk) viert Kerstmis op 7 en 8 januari. Alle andere Orthodoxe Kerken in Oost-Europa (zoals de Griekse, Bulgaarse, Roemeense, Byzantijnse, etc.) vieren kerst gewoon op 25 december.
De Orthodox Katholieke Kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen veertien dagen later plaatsvinden dan volgens de westerse (Gregoriaanse) kalender.
Orthodox Kerstmis heeft zijn eigen tradities. Kerstmis is pas compleet met een speciale kerstmaaltijd die bestaat uit twaalf soorten gerechten die symbool staan voor de twaalf apostelen en de twaalf dagen kersttijd (van 25 december t/m 5 januari). Een belangrijk onderdeel van de traditionele maaltijd is een zoete tarwepudding 'kutia' (Wit-Rusland, Oekraïne en delen van Polen) of 'sochivo' (Rusland) genaamd. Ook worden er door zowel kinderen als volwassenen kerstliederen gezongen. In speciale kostuums gaat men de deuren langs en zingt men liederen die gaan over de geboorte van Jezus. De zangers worden beloond met snoep of geld.
De Koptisch Orthodoxe Kerk viert op dezelfde datum Koptisch Kerstmis.
Een feestdag in Abchazië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Rusland, Servië, Wit-Rusland.
Verder lezen
- Koptisch Kerstmis
- Kerstmis: 25 en 26 december
- De mooiste kerstverhalen
- Feestdagen christenen
- Het kerstverhaal (uit de bijbel)
Zie ook
Actueel
- Blue Monday: 20 januari
- Chinees Nieuwjaar
- Martin Luther King jr. Day: 20 januari
- Ramadan
- Begin van de lente
- Gentse Feesten
Komende feesten