zaterdag 21 december 2024

Wereld Feesten Almanak


Intocht Sinterklaas
Datum:
Land / gebied: Nederland
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Nederland De landelijke intocht van Sinterklaas vindt in 2024 plaats op zaterdag 16 november.

Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is live op televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koning op Koningsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen.

Intocht Sinterklaas
De NTR doet vanaf 12:00 uur rechtstreeks verslag van de intocht in de speciale - extra lange - aflevering van 'Het Sinterklaasjournaal' via de website en NPO Zapp. De centrale presentatie wordt verzorgd door de presentatrice van 'Het Sinterklaasjournaal', Dieuwertje Blok. Ze wordt bijgestaan door één van de vaste verslaggevers van 'Het Sinterklaasjournaal', Jeroen Kramer.

Voor 1945 werd Sinterklaas meestal door slechts één Piet vergezeld, maar tegenwoordig buitelen in zijn gevolg tientallen Pieten, die snoepgoed uitdelen en daarnaast veel capriolen en gekkigheid uithalen.

Intocht SinterklaasDe Pieten zijn clownesk en een beetje dommig, met als uitzondering een zogenaamde 'hoofdpiet', die in de praktijk nog de verstandigste figuur lijkt te zijn van het hele gezelschap uit Spanje.

De laatste jaren is er veel discussie over de kleur van de traditionele Zwarte Piet. In de praktijk wordt er geëxperimenteerd met o.a. gekleurde pieten, regenboogpieten, roetveegpieten, schoorsteenpieten en ongeschminkte pieten. Sinds 2019 zijn er bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten aanwezig en hebben veel gemeenten de traditioneel zwart (of donkerbruin) geschminkte Piet in de ban gedaan. Door sommige kinderen en volwassenen van Surinaamse en Antilliaanse afkomst wordt een zwart geschminkte knecht als discriminerend en denigrerend ervaren. De actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' streeft de afgelopen jaren naar afschaffing van Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest.

Kort na de landelijke intocht komt Sinterklaas ook in bijna alle steden en dorpen aan en wel met de meest uiteenlopende vervoermiddelen. De schimmel ontbreekt echter zelden. Ook al wordt de bisschop per boot, koets, brommer of helikopter aangevoerd, vaak staat er een nerveus paard te wachten op de soms niet erg bedreven ruiter, waarna het dier zorgt voor een al dan niet spectaculaire intocht ter plaatse. Meestal gaat het natuurlijk goed en wuift de Sint waardig vanaf zijn rijdier naar de toegestroomde menigte, maar in tv-programma's (en op YouTube) zijn diverse Sinten te zien die met fladderende mantels en wankele mijters op onflatteuze wijze van bokkende paarden worden geslingerd.

Na Sinterklaas en de Pieten volgt er meestal een stoet met fanfare, majorettes, ruiterverenigingen en dergelijke. Verdwijnt Sinterklaas uit het zicht dan klinken er speciale afscheidsliedjes, waarvan Dag Sinterklaasje de meest bekende is.

Zodra de Sint officieel in het land is, mogen de kinderen bij het naar bed gaan hun schoen voor de schoorsteen zetten. Daarbij is het gebruikelijk dat er sinterklaasliedjes worden gezongen (o.a. Sinterklaas kapoentje).

Soms doen kinderen nog hooi en wortel in hun schoen 'voor het paard', en ze vinden er een geschenkje voor terug. Als de schoen niet bij een schoorsteen gezet kan worden, dan dient een verwarmingsradiator voor het goede doel. Hoe de geschenken dan 's nachts door de radiatorbuizen ter plekke komen, levert hier en daar de meest fantasierijke verhalen op voor de kinderen die nog in Sinterklaas geloven. Oorspronkelijk bracht Zwarte Piet ze immers persoonlijk door de schoorsteen.

Op 5 december is het in Nederland Sinterklaasavond (Pakjesavond). Men viert dan de 'verjaardag' van Sinterklaas en geeft elkaar uit naam van de Goedheiligman cadeautjes.

In het Friese plaatsje Grouw (Grou) wordt geen Sinterklaas gevierd, maar de verjaardag van Sint Piter (21 februari). Hij komt - net als Sinterklaas - met de boot aan en hij wordt geholpen door een zwarte knecht. Sint Piter rijdt echter op een zwart paard en draagt een witte mantel. Zie: Aankomst Sint Piter.

Meer informatie:
Verhalen over het 'schoen zetten':
Sinterklaasliedjes:
Een feestdag in Nederland.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten