De zeven Zwaben
Daar zaten eens zeven Zwaben bij elkaar. De eerste heette Schout, de tweede Jakli, de derde Marli, de vierde Jergli, de vijfde was Michel, de zesde Hans, en de zevende Veitli, en ze waren alle zeven van plan de wereld door te trekken, op avonturen uit en om grote daden van dapperheid te verrichten. Maar om ook gewapend en veilig te zijn, meenden ze dat het goed zou zijn als ze één enkele, maar heel sterke, grote speer lieten maken. Deze speer pakten ze allen samen vast, vooraan liep de moedigste en manlijkste, dat moest Schout zijn, dan volgden de andere en Veitli liep achteraan.
Nu gebeurde het, toen ze eens in de hooimaand lang gelopen hadden, maar ze nog een heel stuk voor de boeg hadden tot het dorp waar ze overnachten wilden, dat er in de schemering op een wei een grote horzel, niet ver van hen af, achter een struik, voorbijvloog en vijandig gonsde. Schout schrok, hij had de speer haast laten vallen en het angstzweet brak hem uit over z'n hele lijf. "Hoort! hoort!" riep hij z'n makkers toe, "hemel! ik hoor een trom!" En Jakli die achter hem de speer vasthield en die ik weet niet wat voor geur in de neus kwam, sprak: "Er is bepaald iets, want ik proef kruit en lont." Op deze woorden maakte Schout zich gereed tot de vlucht; hij maakte een grote sprong over een heg, maar omdat hij net op de punten van een hark sprong die van 't hooien was blijven liggen, sloeg de steel hem in 't gezicht en gaf hem een flinke klap. "O wee! o wee!" schreeuwde Schout, "neem mij gevangen, ik geef me over, ik geef me over!" De andere zes sprongen er de een na de ander overheen en riepen: "Geef jij je over, dan doe ik 't ook, geef jij je over, dan doe ik het ook!"
Tenslotte, toen er geen vijand kwam om hen vast te binden en weg te voeren, merkten ze dat ze gefopt waren; en opdat de zaak niet bekend zou worden bij de mensen, en ze niet voor de gek werden gehouden en bespot, bezwoeren ze elkaar het geheim te houden, tot iemand er onverhoopt over praten zou.
Hierop gingen ze verder. Maar het tweede gevaar dat opdoemde, stond in geen vergelijking met het eerste. Na een paar dagen ging hun weg door een braakliggend land, daar zat een haas te soezen in de zon; zijn oren staken omhoog en zijn grote ogen staarden star, al sliep hij eigenlijk. Bij de aanblik van het wrede, wilde dier schrokken zij en bespraken, wat het gevaar zou kunnen beperken. Want vluchtten ze, dan was er kans dat het ondier hen nazette en hen allen met huid en haar zou verslinden.
Dus zeiden ze: "We moeten een grote gevaarlijke strijd beginnen; flink gewaagd is half gewonnen!" en ze pakten alle zeven de speer vast, Schout vooraan en Veitli achteraan. Schout wilde de speer nog eerst tegenhouden, maar Veitli was, achteraan, de moedigste, hij wilde een stormloop en riep:
"Uit aller Zwaben naam stoot toeMaar Hans wist hem te treffen en zei:
Anders wens 'k je een verlamming toe"
"Alle donders, jij hebt goed kletsen,Maar Michel riep:
Jij bent bij de drakenjacht de letste."
"Het scheelt maar net een haarNu kwam de beurt aan Jergli, en die zei:
of het is de duivel zelf zowaar."
"Is hij het niet, dan toch zijn moer,Maar Marli had een goed idee en zei tegen Veitli:
of de duivel z'n stiefbroer."
"Ga, Veitli, ga jij maar vooraan,Maar daar luisterde Veitli niet naar, en Jakli zei:
Ik zal achter op jouw plaats gaan staan!"
"Vóóraan te staan, komt welbeschouwdToen nam Schout een moedig besluit en sprak zwaarwichtig:
Alleen maar toe aan meneer Schout."
"Begeef u moedig in de strijd,En toen gingen ze allemaal tegelijk op de draak af. Schout sloeg een kruis en smeekte om hemelse hulp; maar dat alles hielp niets: de vijand kwam steeds dichterbij, en hij schreeuwde vol angst: "Hou! Hoerlehou! Hou, hou-hou!" Daarvan werd de haas wakker, hij schrok en sprong er ijlings vandoor.
Dan ziet men dat gij dapper zijt."
Maar toen Schout hem over 't veld zag rennen, riep hij vol blijdschap:
"Wel Veitli staak dat groot geraas:Maar de Bond van de Zwaben zocht meer avonturen en kwam bij de Moezel, een moerassig, stil en diep water waarover niet veel bruggen liggen, maar op verschillende plaatsen moet men per schip overvaren. Omdat de zeven Zwaben dat niet wisten, vroegen ze een man die aan de overkant stond te werken, hoe men aan de overkant kon komen. Maar de man verstond hen niet, 't was zo ver en ze praatten zo Zwabisch, en hij vroeg in 't Triersche dialect: "Waat? Waat?" Maar Schout dacht dat hij zei: "Waad, waad door het water!" en omdat hij de voorste was begon hij er al in te gaan, en hij wou de Moezel door.
Het monster is alleen een haas!"
Het duurde niet lang of hij zonk weg in de modder en verdronk in de aanspoelende, diepe golven, maar z'n hoed kwam door de wind aan de overkant, en een kikker ging erbij zitten kwaken: "Waak! waak! waak!" Dat hoorden de zes anderen van de overkant en zeiden: "Schout roept ons al van de overkant, als hij kan waden, waarom zouden wij het dan niet kunnen?" En ze sprongen daarom vlug allemaal in 't water en verdronken, zodat het een kikker was die hen alle zes om zeep bracht, zodat niemand van de Zwabenbond ooit meer thuis kwam.
* * *
Samenvatting
Een grappig-sprookje uit Duitsland. Zeven dappere, maar domme mannen trekken de wereld in om heldendaden te verrichten. Plotseling komen ze een haas tegen en denken ze dat het een draak is. De angst slaat hen om het hart, maar na goed overleg besluiten ze toch het dier aan te vallen.
Toelichting
Uit Kirchhof's Wendunmut. In sommige versies zijn er 9 Zwaben. Vergelijk de Kamper-uien in Nederland. Het sprookje bestaat uit drie verhalen: (1) het avontuur met de brommende mestkever, (2) het avontuur met de haas als draak, (3) van het spreekwoord: "Als er één in de sloot springt, springt de ander er achteraan." Zie ook de drie AT-nummers.
AT 1321 - Fools Are Frightened; AT 1231 - Planning the Attack on a Hare; AT 1297* - Fools Walk into a River and Drown
AT 1321 - Fools Are Frightened; AT 1231 - Planning the Attack on a Hare; AT 1297* - Fools Walk into a River and Drown
De "Zwaben-streken" zijn te vergelijken met onze Kamperuien. De hier genoemde streken komen ook voor in een meesterlied van Hans Sachs. De strijd met een haas wordt reeds verteld in een Latijnse dialoog uit de 15de eeuw (Comedia de lepore quadam).
Trefwoorden
dialect, gebroeders grimm, domoor, zeven (getal), zwaben, dwaas, mestkever, duitsland, speer, grappig-sprookje, dapperheid, angst, verdrinken, haas
Basisinformatie
- Origineel: Die sieben Schwaben
- Herkomst: Duitsland
- Engels: The seven swabians
- Verhaalsoort: grappig-sprookje
- Leeftijd: vanaf 7 jaar
- Verteltijd: ca. 7 minuten
Thema
Populair
Verder lezen