Bruidskeuze

Er was eens een jonge herder; hij wilde gaan trouwen en hij kende drie zusters, en de één was nog mooier dan de ander; de keus was moeilijk en hij kon maar niet besluiten om één van hen te nemen.
Toen vroeg hij zijn moeder om raad; en zij zei: "Nodig ze alle drie uit en zet ze een stuk kaas voor; dan moet je goed opletten, hoe ze hem eten."
Dat deed de jongeman; maar de eerste hapte de kaas met korst en al op; de tweede sneed inderhaast de korst ervan af, maar in haar haast liet ze er nog heel wat aan zitten en gooide dat ook weg; de derde sneed het korstje zorgvuldig weg, niet te veel en niet te weinig. Dat vertelde de herder aan zijn moeder, en zij zei: "Neem jij die derde tot vrouw." Dat deed hij, en hij had een tevreden en gelukkig leven met haar.
*   *   *
Samenvatting
Een Zwitsers volksverhaal (Grimm) over de bruid op de proef stellen. Een jonge herder wil trouwen, maar kan niet kiezen tussen drie zusters. Hij stelt zijn toekomstige bruid op de proef door ieder van hen een stuk kaas voor te zetten.
Toelichting
Een volksvertelling van Zwitserse herkomst, met parallellen in Zuid-Duitsland en bij andere Germaanse volkeren, waarin de eigenschappen van de bruid op de proef worden gesteld. Zie ook De afvalrestjes.