Makar Sankranti
Land / gebied: India
Soort: Folkloristisch
Religie: Hindoeïsme
IndiaHindoeïsme Makar SankrantiOp deze dag wordt gevierd dat de glorieuze zonnegod Makar Sankranti weer richting het noorden gaat. Makar Sankranti wordt gevierd in de maand Magha, jaarlijks op 14 januari. Het feest wordt door heel India uitbundig en vooral op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.

Het is een van de weinige hindoeïstische feestdagen die gerelateerd zijn aan de zon. Daarom valt Makar Sankranti jaarlijks op een vaste datum van de internationale (westerse) kalender. Op de vooravond wordt in de Indiase deelstaat Punjab (in het noordwesten van India) met het ontsteken van vreugdevuren Lohri gevierd. Door Tamils wordt gelijktijdig het oogstfestival Thai Pongal gehouden.

Hindoes geloven dat zij die op 14 januari sterven, hun reïncarnatiecyclus doorbreken en één worden met God.

Beroemde westerlingen die stierven op deze dag:
1648: Barlaeus