Internationale Dag van de Chardonnay
Datum:
Op donderdag 23 mei 2024 is het de 'Internationale Dag van de Chardonnay' (International Chardonnay Day).

De chardonnay-druif komt uit de Franse Bourgogne maar inmiddels groeit hij overal: van Duitsland tot Sicilië, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika. De chardonnay is een middelgrote, ronde druif die aan een langwerpige, stevige tros groeit. Het blad is tamelijk rond van vorm en woekert weelderig. De druif rijpt vrij snel, waardoor hij ook prima gedijt in koelere klimaten.

Le Montrachet 2007 van Domaine de la Romanée-ContiDe chardonnay is een druivenras dat veel voor het maken van witte wijn wordt gebruikt. Deze is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft in het algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen. Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben.

De allerduurste chardonnay-wijn komt uit de Bourgogne: "Le Montrachet" van Domaine de la Romanée-Conti en kost ruim € 1500,- per fles.

De 'Internationale Dag van de Chardonnay' is een initiatief uit 2010 van de Amerikaan Rick Bakas en wordt iedere donderdag voor Memorial Day gehouden.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate.